• Jarný strom

          • 20. marca začala jar. Toto obdobie je charakteristické prebúdzaním prírody. Mizne posledný sneh a  spod neho už vykúkajú prvé jarné kvety. Stromy začínajú pučať a objavujú sa na nich kvety. Začína poletovať hmyz a vtáci.

            Náš Ateliérový keramický strom chce tiež rozkvitnúť.

            Na jeseň sme spolu vyrábali listy z plastových fliaš, rozprávali sme sa o recyklácii odpadu a ako umelci dokážu dať aj odpadu druhý  život a využiť ho pri svojej tvorbe.

            Aj my sme napríklad vytvorili snehuliaka z odpadu optických káblov.

            Teraz vám ukážem ako môžete doma vyrobiť z plastových fliaš kvetiny na náš keramický strom.

            Téma: kvety na jarný strom ( kvety , hmyz, ... )

            Budeme potrebovať: plastové fľaše, nožnice, drôt, farby...

            Postup: odrežeme vrchnú časť fľaše, nožnicami nastrihneme až k uzáveru, nastrihneme toľko krát koľko chceme mať lupienkov, prstami vyvrátime nastrihnuté časti a jednotlivé lupienky nožnicami upravíme. Odmontujeme uzáver do ktorého vytvoríme malú dierku, prevlečieme drôt a zahneme, aby sa nám nevyvliekol. Uzáver nasadíme naspäť. Takúto plastovú kvetinu môžeme pofarbiť sprejom, fixkami alebo vodoodolnými farbami.  Potom ich prineste do ateliéru kde je na okne prichystaná krabica a my ich nainštalujeme na strom.

            Svoje kvety prineste do ateliéru.  Tešíme sa na ne.

            Pozrite si video.

          • Alobal

          • Téma na tento týždeň je trochu netradičná, budeme modelovať z alobalu. Teraz pri tvorbe doma použijeme možno netypický materiál na modelovanie, avšak o to bude dôležitejší Váš kreatívny prístup k tvorbe a k využitiu rôznych materiálov.

            Už v roku 1936 sa objavili umelecké diela vytvorené z nájdených predmetov v tvorbe Josepha Cornella. Keď Jean Dubuffet prišiel v roku 1953 s pojmom asambláž, tento pojem sa pre túto osobitú umeleckú formu udomácnil.

            Ranné  asambláže ovplyvnila koláž, pričom príklad mali umelci už v prácach typu readymade od Marcela Duchampa. V tejto myšlienke neskôr pokračoval Robert Rauschenberg v kombinovanej maľbe, pre ktorú kritik Lawrence Alloway presadil v roku 1961 pojem junk-art (umenie zo starých predmetov).

            Umelci asambláže a junk-artu zanechali tradičné umelecké odvetvia – maliarstvo a sochárstvo – a vytvorili hybridné trojrozmerné diela zostavovaním odhodených predmetov a šrotového materiálu v škatuliach, ako aj vo voľne stojacich konštrukciách či inštaláciách.

            Skúsme aj my tvoriť z materiálu, ktorý doma alebo vonku nájdeme.

            Ako základný, zjednocujúci a dobre tvarovateľný materiál použijeme hlinikovú fóliu, teda ALOBAL.

            Téma: zviera alebo voľná tvorba

            Budeme potrebovať: alobal a rôzny iný materiál.

            Postup: z alobalu modelujeme, pričom využívame aj iný materiál, ktorý alobalom obaľujeme a tvarujeme.

            Pozrite si vo videu, ako som postupoval ja.

            Svoje dielo odfoťte a pošite.  Tešíme sa na vaše diela.

          • Koláž

          • Koláž je plošné umelecké médium založené na princípe chaotického alebo systematického lepenia väčšinou papierových fragmentov (útržkov), ktoré sú buď biele alebo potlačené rôznymi textami, notami, obrázkami, vzormi, farbami atď.

            Z princípu kubistickej koláže vznikli ďalšie plošné a priestorové média ako je fotomontáž, filmová montáž, dekoláž, roláž, materiálová montáž, ready made, akumulácia, kombinovaná maľba, frotáž ...

            Ako prví začali vo svojich obrazoch uplatňovať techniku papierovej koláže Pablo Picasso a George Braque.

            Včlenenie papiera alebo iného materiálu do média maľby iniciovalo v modernom umení 20. storočia vznik intermediálneho umenia.

            Kombinovaná maľba je formálna umelecká metóda, ktorá kombinuje rôzne štýly maľby s médiami koláže, asambláže, objektu a podobne.

            Téma: zviera - sliepka

            Budeme potrebovať: ceruzku, papier, lepidlo, nožnice, staré noviny, časopis, farby.

            Postup: ceruzkou si nakreslíme tvar zvieratka a postupne lepíme farebné kúsky papiera. Domaľujeme farbami.

            Svoje dielo odfoťte a pošlite.  Tešíme sa na vaše diela.