• Fašiangový sprievod

          • Ahojte, minule sme spolu tvorili fašiangovú masku. Ako sme avízovali, tejto téme sa budeme venovať dlhšie. Dnes budeme v téme fašiangy pokračovať a vytvoríme si obraz znázorňujúci fašiangový sprievod, teda figurálnu kompozíciu. Figúry (postavy) na obraze vymyslíme a umiestnime podľa svojej fantázie. Nezabúdame na proporcie ľudskej postavy a snažíme sa postavy znázorniť v pohybe. Samozrejme v maskách a kostýmoch fašiangového sprievodu. Nakreslite aj postavu seba v maske, ktorú ste si vyrobili.

            Budeme potrebovať: fotoaparát (telefón), tlačiareň, kancelársky papier A4, ceruzku, fixku, farby, štetec, nádobu na vodu.

            Postup: Odfotíte si ulicu do ktorej budete dokresľovať fašiangový sprievod. Môžete odfotiť vašu  alebo inú ulicu v obci (v meste), kde by sa vám páčil fašiangový sprievod. Fotografiu vytlačte farebne alebo čiernobielo na kancelársky papier. Do vytlačenej fotografie dokreslite fašiangový sprievod.

            Ak nemáte možnosť si krajinu odfotiť a vytlačiť, tak to nakreslite po svojom a ulicu si vymyslite a nakreslíte.

            Budeme sa inšpirovať obrazom od Josefa Ladu Dedinské hody. Josef Lada pracuje z čiernou líniou a farbou. Nezabúdajte na perspektívu. Postavy bližšie k nám sú väčšie a vzdialenejšie menšie. Tak docielime hĺbku priestoru na obrazovej ploche.

            Ceruzkou si načrtnite figurálnu kompozíciu, figúram vymyslite masky a kostýmy. Línie zvýraznite čiernou fixkou a vyfarbite.  Farebne vyriešte celú obrazovú plochu.

            Vo videu si pozrite ako som obraz tvoril ja. Svoje diela odfoťte a pošlite.

          • Snehová socha

          • Ahojte, tento týždeň si spravíme prestávku od fašiangovej témy. Využite zimné počasie a pokúste sa vytvoriť sochu zo snehu. Pozrite si video a nezabudnite poslať foto vášho snehového diela.

          • Fašiangy

          • Čas od Troch kráľov do Popolcovej stredy pred Veľkou nocou patrí tradične karnevalom, maškarným bálom, svadbám a hodovaniu. Toto obdobie nazývame fašiangy. Tradícia fašiangov je spojená s plesmi a bálmi, vychádzajúcimi zo stredovekých a renesančných slávností karnevalového typu.

            Podrobnejšie o histórii fašiangov a inšpirovať sa môžete aj dielami slovenských umelcov na stránke:

            Fašiangy a plesy | Web umenia

            Tento rok si asi urobíme plesy a maškarný bál doma.

            Uchopiť tému fašiangy nie je zložité, je tu veľký  priestor pre kreativitu a tvorivosť. My, ako výtvarníci sa tejto téme môžeme venovať dlhšie obdobie a vytvoriť rôzne diela, rôznou technikou.

            Ako prvé by sme mohli vytvoriť karnevalovú masku.

            Vo fašiangovom sprievode šli rôzne masky, strašidelné boli hlavne tie zvieracie. V minulosti mali masky veľký symbolický význam, dnes je to skôr zábava. Čím bola maska hrôzostrašnejšia, tým väčšiu moc odohnať zlé sily mala. Na Slovensku boli tradičné masky medveďa, vlka či Turoňa. V sprievode boli tradične aj masky veštice, drotára, kominára, starej ženy, nevesty a ženícha, sudcu, farára, vojaka, horára, mäsiara, žobráka a podobne.

            Maska na karneval:

            Budeme potrebovať:  tvrdý papier (výkres A2), ceruzku, farby, lepidlo, nožničky, šnúrky, bavlnky, ...

            Postup: výkres A2 si zrolujeme do tvaru valca, spojíme sponkovačkou, lepiacou páskou, štipcom (zatiaľ len tak, aby sa valec dal znova rozvinúť) a navlečieme si ho na hlavu. Ideálne je ho nasadiť na hlavu niekomu inému a porozmýšľať nad výtvarným spracovaním, teda výzdobou a možnostiach doplnenia ďalších prvkov, lepením rôznych materiálov a farebným riešením, alebo si nakresliť návrhy. Papierový valec rozvinieme. Dôležité je, aby sme správne naznačili a vyrezali (vystrihli) otvory pre oči. A už je to na Vašej fantázii. Či sa budete inšpirovať zvieracím motívom, alebo vytvoríte svoju fantastickú masku, abstraktné fašiangové strašidlo alebo niečo iné, je na Vás. Použite rôzne farby a poprilepujte rôzne materiály aby maska bola farebná a veselá.

            Vo videu si pozrite ako som postupoval pri tvorbe masky ja.

            Svoje karnevalové masky si nasaďte a pošlite foto,

            (môžete prispôsobiť k maske aj oblečenie)

            Vytvoríme si virtuálny karneval.

            Teším sa na vaše diela.