• Vianočná pohľadnica

          • Nová téma je, navrhnúť vianočnú pohľadnicu pre ATELIÉR.

            História vianočných a novoročných pozdravov siaha naozaj veľmi ďaleko. 

            Už v Egypte si ľudia písali pozdravy na papyrus, alebo v Číne kde si poslaním pozdravu na červenom podklade pripomínali oslavu Nového roka. V Európe sa v 15. storočí vyrábali pozdravy ručne.                                             V roku 1843 maliar John Callcott Hersley namaľoval obrázok, na ktorom  bola šťastná rodina sediaca za štedrovečerným stolom. Bol na nich napísaný aj text: „Veselé Vianoce a šťastný nový rok”. Táto vianočná pohľadnica sa dala do tlače a vytlačilo sa jej niekoľko tisíc kusov. Neskôr sa na pohľadnice lepili aj známky s vianočným motívom.
            Nicolo Monte Mellini z Talianska v roku 1709 rozposlal priania na kartičkách. Tento nápad inšpiroval dvoch milánskych tlačiarov a tí začali kartičky s prianiami a obrázkami aj predávať. Vianočná pohľadnica si postupne získala pozornosť ľudí a vytvorila sa tak tradícia posielania pozdravov známym a blízkym.

            V 19. storočí začali pozdravy tlačiť na drevorytinu, čím vylepšili tieňovanie a farebnosť obrázkov. V 80. rokoch 20. storočia nastal ešte väčší prevrat. Ľudia chceli nové, iné pozdravy, a preto si začali vyrábať vlastné.

            Dnes je ponuka i samotná výroba pozdravov naozaj široká. Posielame ich priateľom, rodine, blízkym, ale aj kolegom a firmám. Vyjadrujeme si tak znak úcty, ktorý nám pripomína, aby sme nezabúdali na čaro a posolstvo Vianoc. Nezabudnite ani vy na túto tradíciu a pošlite vianočný pozdrav každému, kto vám nie je ľahostajný. Výroba pozdravov sa posunula na vyšší level a pozdravy sa stali hotovými umeleckými dielami. Veľa ľudí Vianočne pozdravy aj zbiera.
            V súčasnej dobe sa využíva elektronická podoba komunikácie, teda aj pozdravy sa posielajú mailom, cez sociálne siete, ...., ale tradícia papierových vianočných pozdravov pretrváva aj napriek tejto elektronickej forme.

            Čo keby si aj my vytvoríme svoju originálnu pohľadnicu s vianočnou tematikou.

            Použiť môžeme akúkoľvek techniku, kresbu, maľbu, koláž, kombinovanú techniku, poprípade tvorte pomocou digitálnej grafiky ako v predchádzajúcej téme.

            Svoje pohľadnice nám pošlite a my z vašich návrhov vytvoríme pohľadnicu pre našu školu.  

            Ak Vám video nejde prehrať, kliknite na YouTube kanál nižšie.